Mad og bord
Bordskik i Danmark
af Rolf Slot-Henriksen
Almindelig dansk bordskik
Vi har ved flere lejligheder haft udvekslingsstudenter især fra det
nordamerikanske kontinent. Det gav glæder, men også problemer især omkring
spisetiderne. I Danmark er vi vant til at spise vore måltider i fællesskab.
Det er for os de tidspunkter på dagen, hvor familien samles, taler sammen og
hygger sig. I det hele taget er begrebet hygge et særligt dansk ord, som hos
os også omfatter maden. Det betyder, at man ved festlige lejligheder kan
sidde og spise og hygge sig i timevis.
Under normale forhold spiser man ikke så længe. Men familiens varme måltid
spises sammen og ofte med tændte lys på bordet. Danmark er det land i
verden, der per person bruger flest stearinlys. Når maden er færdig, kaldes
der "vær så god", hvorpå man straks kommer, uanset hvad man er i gang med.
At blive væk er uhøfligt og giver ballade. Også om morgenen er det sådan, at
uanset om man er gæst eller ej, kommer man til den fastlagte tid og spiser
morgenmaden sammen med familien. Det var til vor undren ikke tilfældet for
vore udvekslingsstudenter. De havde ikke været vant til at spise sammen, men
spiste i stedet hver for sig. Nogle spiser endog hver på sit værelse, selv om
de alle er i huset, nogle spiser foran fjernsynet uden at mæle et ord til hinanden.
De fortalte, at de heller ikke ubetinget spiste det samme, men i stedet
spiste færdiglavet fabriksmad (junk- eller fastfood) fra kiosken eller
supermarkedet. I særdeleshed sad man ikke omkring et fælles bord, men f.eks.
i en lænestol med benene oppe på bordet. I Danmark har vi helt faste regler
for den fælles madindtagelse: Vi sidder sammen, taler sammen, sidder ikke
med albuerne på bordet, vi bruger kniv og gaffel og hverken bøvser eller
smasker, som kan få de andre ved bordet til at væmmes.
På Martin Luthers tid var det sådan, at han kunne spørge: "Hvorfor bøvser og
prutter I ikke, har det ikke smagt jer?" Sådan er det ikke hos os.
Forskellig bordkultur kan give sammenstød. Hvem ville i Danmark finde sig i,
at maden skulle stå på bordet hele dagen, fordi man ikke kunne bekvemme sig
til at komme, når der er serveret? Vi går ikke ud i køleskabet og tager det,
vi nu lige har lyst til. Den fælles hyggestund ved bordet er gavnlig modsat
et splittet kulturmønster og familieliv af individualister, som ikke har tid
til et fælles måltid, samtale og hygge omkring det levende lys.
Har I hørt om Slikke-Hans? Han var fra Karise.
En af dem, vi her til lands kalder sukkergrise.
Slikke-Hans, Slikke-Hans, han skal ha' en vise.
Niels har tænder som en kat. Alle sammen fine.
Svends de skinner blankt og glat. Bare de var mine!
Slikke-hans, Slikke-Hans, han har orm i sine.
Den lille Emma Gad
eller visen om Diderik Giderik
(Melodi: "Den lille frække Frederik")
Hør visen her om Diderik,
som altid sagde: "Gider ik'!"
Omkvæd:
Han var på tværs: "jeg gider ej!"
Hans yndlingsord var: "nej, nej nej!"
Jeg gider ikke sige goddag,
hvis jeg skal tage hatten af.
Omkvæd: …
Mit hovedtøj beholder jeg,
for jeg er stejl og jeg er sej.
I bussen står jeg ikke op
For gamle og for andre pjok.
Jeg gider ikke holde dør
for bedstemor, - jeg er ej skør!
Og hånd det gir jeg ikke Dig,
der ikke er så god som mig.
Jeg gider ikke børst' min tand,
og håret har ej brug for kam.
Min aftenbøn den ber jeg ej,
for Gud skal ikke vis mig vej!
Når jeg sir "fanden" er jeg sej,
og dælen han kan hente mig.
Jeg gider ikke sige "tak",
selv om min mor hun siger ak.
Ja det var ham, der intet gad,
selv ingen gang at gå i bad.
På gaden smed han skræl og skarn,
og laved' altid voldsom larm.
Han åd sin mad på værste vis,
og smasked' som en lille gris.
Han slubred', ræbede med stil.
Hvad skal jeg bruge gaffel til?
Og føj! – han spyttede på jord
og spildte mad på dug og bord.
Og han gad aldrig bære ud,
og vaske op og tør' med klud.
Ej heller gad han rydde op:
"Min mor hun gør det jo så godt!"
Derfor hans moder altid sled
for ham, som intet gad, den ged.
Til sidst så blev hun temlig slidt,
og det var faktisk rigtig skidt.
Den vise var om Diderik
Han sagde altid: "gider ik!"
Den skiderik had' ingen takt,
hvert gilde det blev ødelagt.
Kun lille Emma gide gad,
derfor blev hun kaldt Emma Gad.
Omkvæd:
Af hende bør Du lære lidt,
for ellers vil det gå Dig skidt.
For Emma hun var altid sød
og tak fra hendes læber lød.
Omkvæd:
Af hende bør Du lære lidt,
for ellers vil det gå Dig skidt.
(Rolf Slot-Henriksen 2007)
Du kan også synge om Karl Vilhelm. Han gad ikke at spise al den gode mad,
hans mor og far havde lavet til ham. Han var meget kræsen og kunne ikke lide
sund mad, men kun slik. Han var en rigtig Slikke-Hans! Visen kan både synges
og spilles og er meget nem at lære. Måske kan du lære den uden ad?
Visen om Karl Vilhelm:
Karl Vilhelm var forkælet svært,
derfor blev han en kræsen pert,
der tit nok næppe spise gad,
sin gode middagsmad.
Medister holdt han ikke a',
og grød og vælling løb han fra.
Af suppe blev han altid svedt,
og flæsk var ham for fedt.
Af stegt fisk fik han klemmelse,
og kål var ham en væmmelse,
Grønærter, frugter og ragou'
var ligefrem hans gru.
Ad dejlig mælk han næsen vred,
han kunne ikke få den ned.
Kartoflerne ham for brystet faldt,
og skinken var for salt.
Det eneste han kunne li'
var budding med rosiner i
og kager, syltetøj og knas
og al slags slikkeras,
vanilieis, makroner små,
melon med dygtig sukker på.
Ja, det var sørgeligt og trist,
For det gik galt til sidst.
Hver aften fik han mavekneb,
så lå om natten han og peb,
hans hele krop blev tynd og skør,
hans blod blev som likør.
Og tænk Jer hans forældres skræk:
en morgen var Karl Vilhelm væk.
I sengen lå der stiv og lang
en bleggrå sukkerstang.
Tak for mad
af turistfører Gertrud Johnsen
Skikke til tak af vært- og værtinde
Troende og ikke troende, det er på sin plads at sende en venlig tanke til
Vorherre eller til vor gunstige lod i livet, når vi kan spise os mætte. Det
kan som bekendt langt fra alle på jordkloden.
Men her i landet har vi yderligere en skik, som næppe kendes uden for
Norden. Vi opdrager vore børn til efter maden at sige "Tak for mad!". Og er
man gæst i et fremmed hus, går man frem til værtsparret, giver hånd og
takker. Ja, man gør det måske særdeles fint ved at bukke eller neje. En
sådan lille højlighed vækker altid glæde.
I det hele taget takker vi nok mere end de fleste. Vi takker for
invitationen, vi takker atter, når vi kommer, vi takker for maden og takker
igen, når vi går, og vi ringer eller skriver bagefter endnu en tak for de
dejlige timer – og endelig, når vi løber på hinanden igen, lyder det: "Tak
for sidst!"
Tak for dejlig mad
Husker du altid at sige : "Tak for mad?" når du har spist?
Husker du, at nogen har haft et stort arbejde med at lave den dejlige mad,
både derhjemme og når du besøger dine venner. Venner kede af det, hvis man
glemmer at sige tak for deres store arbejde. Vi kan hver dag takke, fordi vi
ikke behøver at gå sultne i seng. Og vi bør takke Gud.
De tre mest almindelige danske takkevers, som synges før maden:
"O du som mætter liden fugl, velsign vor mad o Gud".
Eller:
"Alle gode gaver de kommer oven ned,
så tak da Gud, ja pris da Gud for al hans kærlighed".
(Salmebogen 729 Nu falmer skoven trindt om land v.5).
Eller:
"Nu takker alle vi med sang for alt, hvad han har givet,
for hvad han vokse lod i vang , for ordet og for livet".
(Salmebogen 730 Vi pløjed og vi så'de).
At mødes og skilles
af Ingrid Hansen
At tale med andre
Imens man giver hinanden hånden, siger man: Goddag, det er vel nok dejligt
at se dig, hvis man mener det. Det er naturligvis høfligt, at se på
hinanden. Lad være med at slå blikket ned eller se andre steder hen. Husk
på, at kropssproget siger lige så meget som ordene. Når du kigger væk fra
personen, du hilser på, svarer det næsten til, at du trods din hilsen helst
ikke vil møde vedkommende.
En god ven kan man sagtens give en knuser. Det siger meget mere end mange
blikke og ord.
På besøg hos gode venner
Det er en tradition, først at hilse på værtinden, og har du en værtindebuket
med, så skal den først overrækkes, inden du hilser på værten. Såfremt du er
inviteret, så husk at sige tak for invitationen, og at du har glædet dig til
at komme.
Ved opbruddet
I Danmark forbinder vi en hyggestund med at være sammen med gode venner,
også med at vi enten spiser sammen eller drikker kaffe/the sammen evt. med
diverse kager. Det er en god ide at hjælpe med at rydde ud af bordet og evt.
også at vaske op sammen med værtsfolkene. På den måde er det mindre
belastende, at have gæster. Det er dog ikke alle, der ønsker denne hjælp,
men det skal selvfølgelig respekteres.
Når du skal hjem igen
Så giv hånden igen til afsked imens du ser på den, du taler med. Sig Tak for
i dag / i aften eller hvornår du har været på besøget. At udtrykke sin glæde
over samværet hører med til afskeden, og værtsfolkene ønsker, at gæsterne må
komme godt hjem.
På samme måde foregår det ved et møde med en bekendt eller et familiemedlem.
Det, der er vigtigt, er, at man møder hinanden med åbenhed, og respekt for
det arbejde, der er blevet gjort, for at netop du skal have en hyggelig
stund sammen med disse mennesker.
Hovedbeklædning
I dag er der ikke mange, der bruger hatte. I min barndom jeg er født i 1945,
var det en selvfølge, at mændene/drengene tog hatten/huer af, når man gik
indenfor. Det er også god tone i dag, selv om der nu om dage ikke er mange,
der bruger hatte. Jo, mange unge drenge er begyndt at bruge huer igen.
Det er høfligt at vise respekt for det sted, man færdes, og det gøres bl.a.
ved at tage huen af, når det er inden døre. Det er ligegyldigt, om du går
ind i en forretning, i et hus eller lignende, reglen gælder stadigvæk: "Tag
hatten af i stuen, ellers kommer fruen, og gir` dig en på snuden!"
Nogle mennesker er meget sløsede med at lære børnene at tage hatten eller
huen af. Det er især uheldigt, når de unge mennesker kommer ind i en kirke
og ikke ved, at de skal tage huen af. På nogle mennesker virker det
ligefremt meget blasfemisk. Vi må tage hånd om de unge mennesker og vise
dem, hvordan vi kan være med til at respektere hinanden ved bl.a. at tage
hovedbeklædningen af, når vi træder ind i et hus eller hjem og på samme måde
vise respekt for et helligt sted.