Dansk KulturGrundlovsforeningen Dansk Kultur, www.danskkultur.dk

 
Nyheder
Foreningen
Søg
Kultur
Medlem
Udgivelser
Skikke
Mærkedage
Humor
Kontakt
Links
Forside

 


Skikke
     - og traditioner

Omgangsform 
Emma Gad: Takt og Tone, 1918, er klassikeren inden for omgangsformer.

Klik på bogen for at læse i den!


Høflighed, hensyntagen, hjælpsomhed. Dannelsens tre h'er blev lanceret af Emma Gad (1852-1921), da hun i 1918 udgav Takt og Tone. Hvordan vi omgaas. Bogen blev en succes, en klassiker, og gjorde sin forfatter til et begreb snarere end til en person i eftertiden.
Men Emmarenze Henriette Margrethe Gad, født Halkier, var i høj grad levende: Som eneste datter af en af Københavns velstående grosserere voksede hun op i det fornemme Bredgade-kvarter. Et område hun blev boende i, da hun gennem sit ægteskab med den noget ældre kontreadmiral Nicolaus Urban Gad fik plads i det toneangivende embedsbourgeoisi og blev mor til to sønner. Emma Gad var dog ingen udpræget etikette-prædikant. Hun var en selverhvervende kvinde, som skrev bøger, og som med sine skuespil satte aktuelle problemer 'under debat'; hun redigerede Politikens kvindesider og var en af tidens fremtrædende kvindesagsforkæmpere.
Takt og Tone er elsket og hadet og genoptrykt mange gange. Den emmer stadig af den livserfaring, sunde fornuft og distance til overdreven selvhøjtidelighed, som er og var Emma Gads varemærke. Bogen er en kuriøs kulturhistorie, men også en humoristisk og langtidsholdbar vejledning i skik og brug og fremfor alt høflig, medmenneskelig opførsel.

Vær ikke snobbet.
Vær ikke vigtig.
Vær ikke underdanig.
Vær fordringsfuld overfor Dem selv, men ikke overfor andre.

(Fra forordet)

Emma Gad: Læs om Emma Gad. 
Flagdage
Navneskik
Omgangsform
Mad og bord
Børnelege
Spil for voksne
Traditioner på
øerne
Sange/remser


 

Emma Gad